Култура и образование

Читалище “Надежда” е основано през 1909 г. като първоначално се е помещавало в малка стаичка, където грижливо са събирани първите книги от бъдещата библиотека, която в момента притежава над 24 000 тома (интересен документ за бита на чавдарчани е книгата на родения и израсъл в селото Тодор Стаменов “Горчиво щастие”). В периода 1933 – 36 г. е построена нова сграда със средства на чавдарчани, която през 2005 г. е отремонтирана основно и придобива сегашния си вид. Към него са сформирани и първите в селото хор и танцова трупа през 1956 г. и още със създаването си стават републикански първенци в зала “България”. Дамският хор съществува и до днес под името “Китка” и се състои от 18 дами, жителки на общината. В дългогодишната си история те са получили 2 златни и 2 сребърни медала от фестивала за народно творчество в гр. Копривщица и над 50 грамоти.

Ежегодно се отбелязват традиционни празници за община Чавдар заложени в културния календар.

Младежката неправителствена организация – сдружение «Бъдеще за Чавдар» възобнови традиционните празници Коледа, Сирница и «Камилата», която е характерна за нашия район.От 2008 година се провежда културния празник “Да запеем заедно песните на Средногорието” в местността “Света Петка”, където се събират танцови и певчески състави от целия район.Една от най-старите сгради в селото е църквата “Св. Архангел Михаил”, построена през 1883 г. от майстор Никола Смоленов от с. Смолско, благодарение на доброволни помощи и дарения, подобно на читалището. Дърворезбите са изработени от самоковски еснафи в годината на построяването, а иконостасът е дело на майстор Филип Зограф от Копривщица. Интересни са стенописите и иконите, изрисувани от дядо Йото Зографа (Иван Неделев) от с. Макоцево, които също са в духа на самоковската школа.


В община Чавдар има една детска градина – ЦДГ “Щастливо детство”. В нея целогодишно се обучават около 25 деца.


Основно училище “Св. Св. Кирил и Методий” е с дълга история. Първата училищна сграда е построена на общинско място през 1869 г., а 22 години след това е построена нова, по-голяма и удобна в центъра на селото. Тъй като по-късно тя изгаря, през 1902 г. е издигната сегашната стара част на училището, а през 1995 г. е пристроена и новата. Образователното дело след Освобождението бързо се разраства и в края на XIX-ти век в училището учат близо 200 деца, разделени на три класа. В момента в ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” се обучават около 100 деца. Училището разполага с добра материална база и оборудвана компютърна зала с достъп до Интернет.
В училищния двор е изградена модерна спортна площадка с изкуствена настилка за няколко вида спорт. Оборудвана е и фитнес зала, в която младежи от общината тренират силови спортове.